Acasă » Bun venit pe siteul comunei Belcesti! » Scoala cu clasele I-VIII Rusi

Scoala cu clasele I-VIII Rusi

Scoala cu clasele I-VIII Rusi este una din principalele institutii din satul Rusi furnizoare de educatie. Scoala cu clasele I-VIII, Rusi este subordonata, prin Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Este organizata pe trei niveluri: prescolar, primar si gimnazial asigurand coerenţa şi continuitatea instruirii şi educaţiei, în concordanţă cu particularităţile de vârstă şi individuale.
Are atributii de coordonare, monitorizare şi evaluare a activitătilor educationale în vederea asigurării educatiei de calitate pentru elevi.

 

Misiunea scolii

Unitatea noastra isi propune dezvoltarea individuala a copilului, crearea unui climat de munca si invatare stimulativ, respectul fata de semeni, sine, lege, comunitate, o orientare scolara si profesionala pe masura fiecaruia.
Satul Rusi este situat in partea de est si de nord – est a comunei Belcesti, fiind cel mai vechi sat de pe malul stang al raului Bahlui. Aici au fost colonizati rusi de catre domnitorul Stefan cel Mare( 1457 – 1504), in timpul casatoriei sale cu Evdochia. Ei ar fi fost “zestrea” Evdochiei sa cultive pamantul manos care nu era departe de Cotnari si Harlau, unde marele domn avea proprietati. In sprijinul acestei afirmatii vine si numele satului Rusi. Dupa recensamantul populatiei din anul 2000, in satul Rusi existau un numar de 1831 locuitori si 487 de locuinte. Majoritatea locuitorilor sunt de etnie romana si in foarte mica masura rromi.
Din punct de vedere religios sunt crestin – ortodocsi. Ocupatia de baza a locuitorilor din satul Rusi este agricultura.
Satul Rusi este situat la o distanta de 50 km de municipiul Iasi (pe traseul caii ferate Iasi – Podu – Iloaiei – Harlau). Legatura rutiera este asigurata initial pe traseele DJ282 (Iasi- Movileni- Gropnita), DJ 281 (Gropnita- Focuri –Coarnele Caprei) si DJ 281B (Coarnele Caprei- Belcesti), DJ281 (Podu Iloaiei- Erbiceni- Belcesti), 55km; DJ 281 (Sirca-sat-Belcesti – 45km cu iesire la DN Iasi – Pascani).

Primul local de scoala s-a construit in anul 1959, temelia, iar in vara anului 1960 s-a finalizat constructia. Acest local s-a construit din veniturile (impozitele) incasate de la locuitorii din comuna si din contributia voluntara a locuitorilor satului Rusi.
Cresterea demografica a impus construirea in anii 1970 – 1972 a unui nou spatiu. Cladirea este construita din caramida si cuprinde 3 sali de clasa, cancelarie si 2 sali mai mici pentru depozitarea materialelor didactice.
Pana la sfarsitul anului scolar 2004- 2005 programul de invatamant s-a desfasurat in cele 2 corpuri de cladire mentionate.
Corpul de cladire vechi de mai bine de 45 de ani, construit din chirpici, avea 6 sali de clasa si 2 sali unde functionau cele 2 grupe de gradinita. Spre bucuria cadrelor didactice si a elevilor acest corp de cladire a fost demolat si prin fonduri alocate de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei s-a construit un local de scoala noua cu o suprafata de 430 m2.

Vizitati si Blogul Scolii cu clasele I-VIII Rusi

 

 


Lasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font