Acasă » Evenimente » P.S. Calinic Botosaneanul a resfintit biserica Ulmi [VIDEO]

P.S. Calinic Botosaneanul a resfintit biserica Ulmi [VIDEO]

Biserica parohiei Ulmi – Belceşti, Protopopiatul Hârlău, judeţul Iaşi, a fost resfinţită ieri, 22 septembrie 2013, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Preasfinţia Sa a săvârşit apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşii din comuna Belceşti şi din localităţile învecinate au participat ieri, 22 septembrie 2013, la resfinţirea Bisericii „Sfânta Ecaterina“ din parohia Ulmi. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

„După înconjurarea sfintei biserici, soborul de preoţi, împreună cu numărul mare de credincioşi, a intrat în sfântul lăcaş, unde a avut loc târnosirea sfintei mese, a proscomidiarului şi a întregii biserici. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş. La slujba de sfinţire au fost prezente autorităţi locale şi judeţene, dar şi mulţi credincioşi din întreaga comună Belceşti şi din împrejurimile acesteia.

La acest eveniment deosebit au mai fost prezenţi toţi preoţii comunei Belceşti. Pe lângă hramul istoric, cel al Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, sărbătorit încă din vremea războiului, când prin curtea bisericii trecea linia frontului, sătenii împreună cu preotul de atunci au hotărât ca, în memoria eroilor căzuţi pe aceste meleaguri, biserica să aibă şi un hram de vară, şi anume „Înălţarea Domnului“.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Calinic Botoşăneanul a adresat un frumos cuvânt de învăţătură, explicând Evanghelia din Duminica a 18-a după Rusalii. De asemenea, părintele paroh Ionuţ Ilinca a mulţumit atât Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cât şi Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru această zi minunată oferită în dar credincioşilor care s-au străduit să înfrumuseţeze atât de bine sfânta biserică“, a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

În ultimii ani, biserica din Ulmi a fost supusă unui proces amplu de reabilitare, fiind repictată la interior. În acelaşi timp, catapeteasma a fost renovată, sfânta masă a fost rezidită şi s-a achiziţionat mobilier nou.

„Credincioşii au venit în număr foarte mare la acest eveniment, dornici să treacă prin sfântul altar şi să se roage, închinându-se la sfânta masă. Am văzut oameni din toate categoriile de vârstă, de la cei mai fragezi prunci, care au primit Sfânta Împărtăşanie la finalul Sfintei Liturghii, până la cei mai în vârstă.

Zece familii care s-au distins ca şi ctitori la aceste lucrări de restaurare şi de reparaţie capitală au primit distincţii din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, iar părintele paroh Ionuţ Ilinca a primit rangul de iconom stavrofor.

Parohul de la Ulmi a remarcat că distincţia primită se datorează întregii obşti parohiale, care s-a nevoit a duce lucrările de restaurare şi pictare la bun sfârşit“, a mai spus părintele protopop Nicolae Crăciun.

sursa: Ziarul Lumina.roLasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font