Acasă » Stiri » „Mă interesează liniştea şi dezvoltarea comunei Belcesti”

„Mă interesează liniştea şi dezvoltarea comunei Belcesti”

Este multă treabă la Belceşti în judeţul Iaşi, comuna are nevoie de multe investiţii, spune primarul Constantin Ciobăniţă (foto) declarându-se în acelaşi timp convins că va reuşi. Continuarea proiectelor laOG 7 privind extinderea alimentării cu apă în localităţile Liteni şi Ulmi, proiecte începute înurmă cu 7 ani şi nefinalizate din cauza incompetenţei celor care au condus comuna în ultimii ani, după cum spune primarul Ciobăniţă, rezolvarea problemelor legate de învăţământ care se desfăşoară oricum la Belceşti numai bine nu şi dacă s-ar putea vorbi numai de aceste două obiective ar fi bine, consideră în continuare primarul comunei.

„În 1996 intrau porcii vecinilor în curtea Primăriei iar eu stăteam pe un scaun cu trei picioare. Sediul Primăriei aşa cum este acum a fost construit în perioada 1996-2000 când tot eu am fost primar. Ca belceştean, dacă eram mulţumit de cele întâmplate în perioada din urmă nu candidam, însă trebuie realizate multe investiţii şi comuna a tot bătut pasul pe loc”, spune inginerul Constantin Ciobăniţă primarul comunei Belceşti din judeţul Iaşi.

„Este mult de treabă şi am sentimentul că voi reuşi…” Există un timp când cetăţenii unei comunităţi nu mai pot fi amăgiţi pentru că vor cu adevărat ca şi comunitatea lor să se dezvolte. La Belceşti se pare că a venit acest timp. Inginerul Constantin Ciobăniţă, fost director de unitate unde a obţinut performanţă şi specialist în fonduri europene, dar înainte de toate locuitor al comunei Belceşti, a preluat conducerea comunei în iunie 2012 şi angajamentele pe care şi le-a asumat dau speranţe localnicilor că şi la ei pe uliţă a răsărit soarele.

Primarul Ciobăniţă a preluat şefia administraţiei locale plecând dintr-o funcţie mult mai bine plătită dar nu regretă pentru că: „eu sunt belceştean şi dacă eram mulţumit de cum decurg lucrurile în comună n-aş fi candidat”. Domnia sa a mai condus comuna în perioada 1996-2000, o perioadă foarte grea, dar şi atunci a reuşit să realizeze câteva obiective importante pentru comunitate. Acum a preluat o problematică destul de grea şi afirmă că ştie la ce s-a angajat, însă are sentimentul că va reuşi.

„Situaţia nu este bună, dar încerc să mă detaşez de ceea ce au făcut alţii înaintea mea, nu mă opresc doar la a repune în ordine anumite lucruri, ci vreau să continui o serie de investiţii şi să iniţiem altele noi, pentru că la Belceşti este foarte mult de treabă. Poate am fost prea dur în perioada 1996-2000 când am venit la primărie, dar îmi place lucrul bine făcut”, a spus primarul Ciobăniţă încercând să evite a da vina pe cei care au făcut mai nimic pentru Belceşti cât timp au condus comunitatea. Ori au făcut prostii pentru care, evident, vor suporta consecinţele.

Primul obiectiv pe care vrea să-l finalizeze administraţia locală este continuarea lucrărilor în proiectul la OG 7 care a fost demarat în urmă cu 7 ani. Apoi, este mult de lucru la învăţământul din comună care, după cum afirmă primarul Ciobăniţă, se desfăşoară oricum numai în condiţii normale nu. „Aştept să continuăm lucrările la OG 7 pentru extinderea reţelei de apă la Liteni şi Ulmi. Proiectul este început de 7 ani şi din cauza incompetenţei celor care au condus comuna nu a fost dus la capăt. Bani au fost dar trebuia să fie şi cineva care să-i ceară. O altă mare nemulţumire şi o problemă pe care trebuie s-o rezolvăm e legată de şcolile din comună. Actul educativ la Belceşti se desfăşoară oricum numai în condiţii normale nu. Am informat conducerea Inspectoratului şcolar judeţean, am chemat-o pe dna inspector general aici pentru a vedea problemele cu care ne confruntăm şi vom construi cel puţin un corp de clădire.

Copiii sunt viitorul comunităţii şi de ei trebuie să avem grijă. {i dacă ar fi numai aceste două obiective, poate ar fi bine! Dar avem multe alte investiţii de realizat. Avem de lucru mult la drumuri şi evident că drumul judeţean este prezent la fiecare dialog cu cei de la judeţ. Din aproape în aproape vom rezolva câte o problemă, în funcţie şi de priorităţi şi de cererile oamenilor”, mai spune primarul Ciobăniţă.

Oricum am vorbi, priorităţi sunt drumurile, apa şi şcolile, indiferent de ordine…” Despre obiectivele ce trebuie realizate, primul gospodar de la Belceşti spune că se va începe dinspre ceea ce-i făcut spre ceea ce nu este realizat. Mai concret am văzut la inginerul Constantin Ciobăniţă o viziune corectă despre dezvoltarea acestei frumoase comunităţi. E normal să te uiţi întâi la ce există şi cum poate fi dezvoltat ori îmbunătăţit ceea ce este, în raport cu nevoile comunităţii.

„Mi-am propus ca într-o perioadă rezonabilă de timp 90% dintre drumurile săteşti să fie pietruite, dar totodată urmărim orice sursă de finanţare şi pot spune că sunt la curent pentru că acolo am lucrat până să vin la Primărie pentru a reuşi să asfaltăm unele drumuri. M-aţi întrebat de termene şi aş răspunde aşa cum îmi place mie, în 24 de ore. Cert este că vom căuta şi utiliza orice sursă de finanţare, fie că-i europeană, guvernamentală sau de la judeţ. Chiar dacă repet trebuie să spun că la Belceşti sunt foarte multe de făcut. Sper să vină cât mai curând finanţarea la OG 7 şi să rezolvăm problema reţelei de apă în Liteni şi Ulmi”, mai afirmă primarul Constantin Ciobăniţă.

Ctitor la două biserici noi… Spuneam anterior de viziunea sănătoasă a primarului Ciobăniţă şi afirmaţia e sprijinită de argumentul că şeful administraţiei locale priveşte în ansamblu dezvoltarea armonioasă a tuturor domeniilor de bază ale comunităţii: şcoală, biserică, ordine publică, cultură şi sport. De asemenea, relaţia administraţie publică-cetăţean este aşezată pe alte baze mai sănătoase.

„Mă interesează liniştea comunei şi realizarea obiectivelor asumate. Dar fără linişte nu se pot realiza. De aceea, mă interesează inclusiv relaţia arendaş-arendator care trebuie să fie normală. Am încercat să adun în jurul meu şi al administraţiei locale toţi liderii de opinie din comunitate. Am sprijinit şi sprijin în continuare bisericile, la două dintre ele sunt ctitor. Nu demult ÎPS Teofan a fost în vizită la noi în comună şi l-am invitat şi la Primărie. Două biserici noi sunt începute din timpul când am fost primar în perioada 1996-2000 şi în continuare i-am sprijinit pe preoţi în căutarea de sponsori. Consider că a nu lua în calcul rolul educativ al Bisericii în comunitate e deplasat. Şi ce pot să vă spun este că toate domeniile de bază din comunitate sunt în atenţia mea. Dacă nu priveşti unitar nu poţi avea pretenţia să se dezvolte armonios comunitatea. Refuz să cred că după patru ani ca primar pot lipsi în totalitate realizările. Aşa cum am mai spus, simt că pot realiza unele obiective pentru Belceşti şi dacă eram egoist rămâneam în funcţia pe care o ocupam până să vin la Primărie, unde aveam salariu mult mai mare şi era ceva mai simplu, dar locuiesc aici şi am văzut că totul stagnează”, a concluzionat primarul Constantin Ciobăniţă.

Mesajul începutului de mandat al primarului dela Belceşti este optimist, iar după reuşitele din viaţa profesională şi socială a domniei sale e clar că angajmentele asumate vor fi duse la îndeplinire. Mai ales că are un cuvânt de spus şi la nivelul conducerii judeţene a partidului din care face parte. Comună mare cu peste 10 000 de locuitori, Belceştiul se mândreşte şi cu o istorie bogată şi cu tradiţii frumoase. Prima atestare documentară vine tocmai de la 1420, iar alt aspect demn de remarcat este că Belceştiul a fost mai mereu un fel de centru al întregii zone.

Orizontul spre care aspiră acum graţie strategiei lansate de primarul Constantin Ciobăniţă este acela de centru de dezvoltare al întregii zone, un fel de motor al acestei zone deosebite. Şi succesul nu este departe dacă obiectivele considerate prioritare de administraţia locală vor fi realizate. Primul şi cel mai important obiectiv pentru care trebuie găsite urgent soluţii este drumul judeţean. Şi dacă şeful administraţiei locale a spus că se vor găsi soluţii atunci aşa va fi.

Angajamentele asumate de primarul Ciobăniţă sunt ambiţioase şi tocmai de aceea viitorul arată bine pentru Belceşti. În centrul comunei Belceşti se înalţă maiestuos către neant o biserica nouă mare cât o catedrală şi prin asta comunitatea arată că tinde tot mai sus, iar aspiraţiile primarului Ciobăniţă sunt în concordanţă cu nevoile gospodarilor acestor locuri. (VA)


Lasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font