Acasă » Biserici din comuna » O nouă poartă către ceruri în Parohia Văleni din comună

O nouă poartă către ceruri în Parohia Văleni din comună

Două lăcaşuri de cult din Protopopiatul Hârlău au primit la sfârşitul săptămânii trecute veşmântul sfinţirii. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Văleni-Belceşti a fost sfinţită sâmbătă de Înalt Preasfinţitul Teofan, iar Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din parohia Sticlăria-Scobinţi a fost resfinţită ieri de PS Calinic Botoşăneanul.

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit sâmbătă altarul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Văleni-Belceşti. Slujba sfinţirii a fost urmată de Sfânta Liturghie în cadrul căreia Înalt Preasfinţul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în timpul slujbei, făcând apoi referire la noua biserică ce se ridică în parohia Văleni-Belceşti. „Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea ochi pentru a vedea biserici înălţându-se, precum s-a ridicat acest sfânt lăcaş, care să fie văzută de oriunde şi de toţi. Ochii noştri îndreptaţi spre biserică să vadă slava Preasfintei Treimi şi slava Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a amintit că sfântul lăcaş al cărui altar a fost târnosit este cel mai mare din Protopopiatul Hârlău, după care a citit hrisovul de sfinţire. La finalul Sfintei Liturghii, la care au participat peste 2.500 de credincioşi, pr. Mihai Zaharia de la parohia „Sfinţii Voievozi“ Belceşti a primit Crucea Moldavă, pr. dr. Adrian Zaharia, slujitor la Biserica Eternitatea din Iaşi a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Sebastian Zaharia i s-a oferit distincţia de iconom.

Cei trei preoţi menţionaţi au susţinut câte o alocuţiune în care au rezumat activitatea depusă. Piatra de temelie a bisericii parohiei Văleni-Belceşti a fost pusă în anul 1999 de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în toamna aceluiaşi an au început lucrările la temelie, sub coordonarea părintelui Mihai Zaharia de la parohia Belceşti-Ciorăni, care a continuat lucrările până în 2003.

De atunci şantierul a fost continuat de pr. Adrian Zaharia, care a păstorit credincioşii din Văleni-Belceşti până în 2007. În anul 2008 este numit paroh pr. Sebastian Zaharia, care continuă lucrările cu membrii consiliului parohial, ai comitetului parohial, având sprijinul ctitorilor şi al credincioşilor. În perioada următoare, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Văleni-Belceşti vor fi demarate lucrările de pictură.

sursa: Doxologia.ro


Lasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font