Acasă » Bun venit pe siteul comunei Belcesti! » Prezentare administrativa

Prezentare administrativa

Localizare: vecini

Situata in partea de SV a Campiei Moldovei , comuna Belcesti este strabatuta de cursul mijlociu a1 raului Bahlui.

Satele comunei sunt situate atat pe malul drept cat si pe malul stang al Bahluiului.

Din punct de vedere geografico—matematic , teritoriul comunei este situat Ia intersectia paralelei de 47°19’1at.N cu meridianui de 27°O5′ 10ng.

 

Din punct de vedere administrativ , comuna este situata in partea de NV a judetului 1a o departare de 45 km fata de Iasi si 20 km fata de Hirlau .

Se invecineaza cu comunele :

– Coarnele Caprei la N

– Focuri la NE

– Erbiceni la E

– Baltati la S

– Targu Frumos la S

– Cotnari Ia V

Populatia totala :

La data de 01.07.2004 , populatia stabila a comunei Belcesti era de

11.437 din care 5.593 erau de sex feminin . `

Suprafata :

Suprafata totala a comunei este de 10.363 ha .

Localitati componente:

Satele comunei sunt situate atat pe malul drept cat si pe malul stang

al Bahluiului .

Astazi comuna se compune din sase sate : MUNTENI , LITENI , SATU-NOU , TANSA , ULMI si BELCESTI care a rezultat prin contopirea satelor CIORANI , VALENI SI RUSI )

Satul Munteni este situat la 5 km de centrul comunei , pe valea Bahnei . Majoritatea Iocuitorilor proveniti de pe Valea Bistritei si Ozanei din comunele Pipirig , Galu si Calugareni [ jud. Neamt ) au fost improprietariti aici in anul 1881 pe mosia Vaidei din comuna Beicesti ( 273 de familii de tarani ) . Este atestat documentar in anul 1879.

In sat sunt locuitori cu familia David si Creanga descendenti din familia lui Ion Creanga

Satul Liteni se afla pe malul drept al Bahluiului , amplasat pe versantul nordic al dealului Hodora . Este strabatut de paraul Putina, afluient al Bahiuiului in partea de sud . A fost iniiintat in anul 1879 de locuitorii improprietariti din localitatea Liteni , judetul Suceava.

Satul Satu-Nou este amplasat in partea de nord fete de centrul comunei , pe dealul Hucu in urme improprietaririi din 1895 . Este cel mai tân?r sat al comunei Belcesti alaturi de Tansa .

Satul este situat pe dealul Ciomegu , pe melul steng e1 Bahluiului , luand fiinta dupa improprietarirea din anul 1895 . Cei mai multi colonsti au venit din Tansa , judetul Vaslui , dar si din Soholet , Cosasti ( jud. Vaslui) si Volintiresti-Roman .

Satul Ulmi ( vechiul sat Polieni , dupe numele dealului Polieni la Poalele caruia se afla ) este situat la sud de centrul comunei pe malul drept al Bahluiului . Este o asezere streveche , atesteta documenter sub nume1e de Beresteni in anul 1597.

Localitatea Belcesti-( Belcesti -— Centru ] , satul de resedinte , este amplesat pe teresele Bahluiului , in apropierea lacului Tansa, fiind alcatuit din satele:

– Rusi — situat in partea estica si nord—estica , este cel mei vechi sat de pe malul stang al Bahluiului

– Ciorani – situat in partea de N , NV si V , cu locuitori veniti de la Cioara , localitate invecinata candva cu Praguri ( azi comuna Focuri)

– Veleni – situat in partea centrel-estica si sudica pe valea (sesul) Bahluiului .

 

Accesibilitate :

 

Comuna Belcesti este situata la 45 Km de municipiul Iasi ( pe traseul caii ferate Iasi – Pedu-Iloaiei- Hirlau)

Legatura rutiera este asigurata initial pe traseele DJ 282 ( Iasi—Movileni-Gropnita) , DJ 281D (Gropnita-Focuri—Coarnele Caprei si DJ 28113

(Coarnele Caprei-Belcesti) insumand 55 km .·

Cea mai scurta relatie rutiera (45 km ) este , de la Iasi la Belcesti ,

ruta : DN28 ( Iasi – Sârca ) , Sârca – Spinoasa — drum de exploatare (DE}

pietruit si Spinoasa — Belcesti pe DJ 281A asfaltat recent .

Distanta dintre Belcesti si orasul Hîrlau este de 20 km .

Distanta dintre Belcesti si orasul Tîrgu—Frumos este de 20 km .

 

Relief :

 

Relieful comunei are un aspect larg valurat , cu interfluvii colinare joase , deluroase sau sub ferma de platouri. Relieful prezinta e treapta joasa reprezentata de lunca (sesul) Bahluiului . Pe teriteriul comunei sesul Bahluiului are e lungime de 12 km si o latime cuprinsa intre 800 si 1500 m.

Trecerea de la lunca spre dealuri se face printr-un accident morfologic.

Inaltimea maxima este de 205 m in Movila Becancea pe creasta Dealului Hritoaia , in NV comunei , la hotarul cu comuna Cotnari , iar cea minima

este de 67 m in sesul Bahluiului .

Sesul Bahluiului are e suprafata neteda , cu microforme de ereziune si acumulare . Albia minora are o directie NV—SE , fiind adanca in amonte de satul Tansa , adancime de data recenta , depasind 10 m .

Pe masura ce ne deplasam in aval de lacul Tansa , albia minora isi micsoreaza adancimea , malurile devin mai tesite , domoale iar in aval de Belcesti adancimea albiei minore ajunge la 2-3 m .

Deci , principalele forme de relief care se diferentiaza sunt sesul si { terasele Bahluiului , versantii deluviali care le marginesc si glacisurile de la ` centactul sesului cu versantii .Diferenta dintre altitudinea maxima de 205 m si cea minima de 67 m dau e energie de relief de 138 m , ceea ce inseanina o fragmentare in adancime relative accentuata

Prin construirea blocurilor si a sistemelor de canalizare in centrul comunei Belcesti , relieful a fost schimbat foarte mult . Pentru apararea satelor si a culturilor agricole de inundatii , s-au construit diguri si baraje( BARAJUL Tansa în 1976 care aau produs modificari de relief.

 

Populatie

 

– Populatia totala ; 11437 persoane

– Numarul de gospodarii 3578

– Densitatea – loc. / kmp ; 108,8 1ocuitori/ km²

– Structura populatiei pe sexe ; 5891 de sex masculin si 5546 de sex feminin

– Religia : 10882 sunt de religie ortodoxa , 244 — religie romano—

– catolica , 34 ponticostali , alte religii .

 


Lasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font