Acasă » Biserici din comuna » La Ruşi, şcoala şi biserica se sărbătoresc împreună

La Ruşi, şcoala şi biserica se sărbătoresc împreună

Ieri, de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Mina, cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Ruşi, din comuna ieşeană Belceşti, împreună cu elevii, autorităţile locale şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean au participat la evenimentele dedicate împlinirii a 50 de ani de la construirea primului local de şcoală. Acestea s-au împletit armonios cu marcarea unui deceniu de la începerea lucrărilor la biserica din sat, cu această ocazie săvârşindu-se o slujbă specială de mulţumire cu participarea unui sobor de preoţi condus de preacucernicul părinte Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău.

În satul tradiţional românesc, cele mai importante momente din viaţa obştei se desfăşoară în jurul bisericii şi şcolii, cu prilejul sărbătorilor religioase şi serbărilor şcolare. Aşa e şi în Ruşi, unde două edificii domină vatra satului: Biserica cu hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” – construită în formă de cruce – şi clădirea modernă a şcolii, realizată la standarde europene cu fonduri de la Banca Mondială.

Pentru că în aceste locuri credincioşii obişnuiesc să aducă mulţumire lui Dumnezeu şi sfinţilor Săi pentru lucrurile binefăcătoare, în ziua Sf. Mare Mucenic Mina, sărbătorit ieri de Biserica Ortodoxă Română, conducerea şcolii, în colaborare cu preotul paroh Constantin Săndulache, a hotărât organizarea unor evenimente comune. „Anul acesta se împlinesc 10 ani de la demararea lucrărilor de construcţie a bisericii parohiale, iar în ziua de 11 noiembrie, când sărbătorim pe Sf. Mare Mc. Mina, din evlavie pentru sfânt, credincioşii parohiei vin la biserică să mulţumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, luând parte la slujba Sfintei Liturghii şi a Sf. Maslu. Acest obicei s-a împământenit de-a lungul anilor şi, astfel, sărbătoarea Sf. Mina se doreşte a fi un al doilea hram al bisericii noastre. Tot în acest an se împlineşte o jumătate de veac de şcoală în satul Ruşi, prilej cu care ambele evenimente ale satului se serbează împreună, prin slujbe bisericeşti şi festivităţi şcolare”, ne-a declarat preotul paroh Constantin Săndulache.

La slujba Sfintei Liturghii şi a Sf. Maslu, precum şi a celei săvârşite întru pomenirea dascălilor adormiţi – Trisaghion, au participat cadre didactice şi foşti directori ai şcolii din sat, foşti primari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, foşti şi actuali elevi; s-a scris în cartea de onoare a şcolii şi s-au acordat diplome unor fii ai satului, printre aceştia numărându-se Viorel şi Aurel Benza, profesori de matematică la două licee din Iaşi. Potrivit doamnei director Elena Popa, marcarea unei jumătăţi de veac de la darea în folosinţă a primului loc de şcoală constituie un bun prilej de a reaminti rolul esenţial al şcolii în dezvoltarea unei societăţi prospere şi sănătoase. „Cadrele didactice ale acestei şcoli îşi propun să creeze un climat de învăţare stimulativ, în centrul căruia să se afle dezvoltarea individuală a copilului, prin cultivarea unor valori precum respectul faţă de sine şi de semeni, faţă de comunitate şi faţă de lege. Sperăm ca şi prin asigurarea unui spaţiu modern de învăţare să atragem copiii la învăţătură”, a spus doamna director Elena Popa, care a subliniat că astăzi vor continua activităţile educative, culturale, sportive şi de recreere.

Şcoală modernă cu acces la internet

Aproape 300 de preşcolari şi elevi învaţă, începând cu anul şcolar 2006-2007, în două corpuri de clădire, unul dintre ele nou, dotat la standarde europene. „În clădirea ridicată cu fonduri de la Banca Mondială funcţionează cele cinci clase de la învăţământul primar şi clasele a V-a şi a VI-a, însă de aparatura performantă, de laboratorul de calculatoare cu acces la internet beneficiază toţi elevii şi toate cadrele didactice”, a declarat doamna director.

Copiii se arată încântaţi de laboratorul de informatică cu reţeaua de 20 de calculatoare, de videoproiectorul cu ajutorul cărora vizionează filme şi documentare auxiliare necesare consolidării cunoştinţelor acumulate, precum şi de posibilitatea de a pătrunde în lumea cărţilor cu ajutorul celor 1.500 de volume existente în biblioteca şcolară. Mai mult, câţiva elevi şi profesori de la Şcoala Ruşi, implicaţi în derularea unui proiect de mediu în cadrul programului Comenius, au avut şansa unui schimb de experienţă în Italia, regiunea Ancona.

Parteneriat Şcoală – Biserică pentru un „after school”

Parteneriatul dintre Şcoală şi Biserică s-a consolidat în timp, astfel că doamna director a amintit de intenţia celor două instituţii de a dezvolta chiar din acest an şcolar un proiect de tip „after school”. „Această sărbătoare comună a bisericii parohiale şi a şcolii subliniază şi confirmă, încă o dată, strânsa legătură dintre Şcoală şi Biserică, împreună avem menirea de a crea şi modela buni creştini, cu valori umane bine conturate, pentru ca, prin reuşita lor profesională, să ajungă mai târziu, la rândul lor, modele de urmat. Să mulţumească dascălilor şi preoţilor pentru buna lor formare intelectuală şi duhovnicească”, susţine părintele Săndulache.

Potrivit preotului paroh, Biserica şi Şcoala colaborează în prezent la diferite proiecte, între care se disting „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”, ultimul menit să prevină şi să diminueze efectele abandonului şcolar.

Strânsa legătură care trebuie să existe între Şcoală şi Biserică a fost scoasă în evidenţă şi în cadrul Cercului misionar pastoral „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” – Protopopiatul Hârlău, ieri fiind prezentată şi dezbătută tema „Biserica şi şcoala, permanentă conlucrare”, întocmită de părintele Dan Codăescu, preot paroh în satul Munteni.

Biserica,în formă de cruce

Piatra de temelie la biserica nouă cu hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din satul întins pe şesul Bahluiului a fost pusă în anul 1999, locul de construire fiind sfinţit de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sub păstorirea pr. Vasile Florariu şi cu eforturile credincioşilor lucrările la construcţia sfântului lăcaş au început în vara anului 1999, astfel că, în 2003, biserica în formă de cruce era zidită până la centura a II-a. Din acest an, lucrările au continuat sub îndrumarea părintelui Alexandru Florariu şi cu sprijinul financiar al familiei Locic Marius şi Elena din Bucureşti. În 2004, biserica primeşte cu titlu de donaţie trei clopote.

Din anul 2007, când în sat este transferat preotul Constantin Săndulache, fiu al comunei Belceşti, lucrările şi investiţiile se mută mai mult la interiorul lăcaşului, „asigurându-se astfel condiţiile necesare săvârşirii sfintelor slujbe”. „În prezent, biserica este tencuită la exterior şi la interior (prin fonduri de la bugetul de stat) şi pregătită pentru pictură; s-a confecţionat catapeteasma şi s-au dat în lucru stranele pentru credincioşi, precum şi alte obiecte de mobilier necesare: icoane, sfinte cruci pentru sfânta masă, sfântul chivot, acoperăminte pentru sfânta masă, dveră, sfinte vase, veşminte preoţeşti, policandre. De asemenea, s-a montat şi un sistem de încălzire pe centrală electrică. Deşi puterea financiară a parohiei este sub nevoile bisericii de a ajunge la finalul lucrărilor, credincioşii ne ajută şi ei în limita posibilităţilor”, ne-a mai declarat părintele Săndulache.

 


Lasă un comentariu

Modificare Dimensiune Font